Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Εξάμηνο: 8
Eclass:
Είσοδος
Περιγραφή μαθήματος:
Το μάθημα αφορά στην διδασκαλία και την πρακτική εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων με βάση την λιτή φιλοσοφία. Η λιτή διαχείριση αφορά στην εξάλειψη δραστηριοτήτων που δεν προσθέτουν αξία αφενός και η επικέντρωση σε δραστηριότητες που προσθέτουν αξία χρήσης στον πελατη αφετέρου. Η μείωση του κόστους παραγωγής, η δραστική αύξηση της ωφέλιμης παραγωγικότητας και η βελτίωση της ποιότητας στην επιχείρηση είναι τα παράπλευρα αποτελέσματα της εφαρμογής μεθόδων που αποσκοπούν στην αναδιοργάνωση της χρήσης των επιχειρησιακών πόρων με σκοπό την δημιουργία της λιτής επιχείρησης.
Σκοπός του μαθήματος:
Στο τέλος του προπτυχιακού επιπέδου διδασκαλίας ο/η φοιτητης/τρια θα μπορεί :
» να αναπτύσσει διαγράμματα ροής της αξίας (Value Stream Mapping - VSM),
» να αναγνωρίζει και να διακρίνει την προστιθέμενη ή μη προστιθέμενη αξία,
» να σχεδιάζει γραμμές παραγωγής με βάση την μεθοδο της λιτης ροής,
» να σχεδιάζει την εσωτερική εφοδιαστική αλυσίδα με βάση την μέθοδο ΚΑΝΒΑΝ,
» να προγραμματιζει την παραγωγή με βάση την ζήτηση,
» να έχει βασικές γνώσεις κοστολόγησης σε περιβάλλοντα λιτης ροής.
Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Εξάμηνο: Επιλογής
Eclass:
Είσοδος
Περιγραφή μαθήματος:
Στο μάθημα παρουσιάζονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου τρόπου μάνατζμεντ που είναι γνωστός με το όνομα «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας» ή ΔΟΠ. Ειδικότερα, προσδιορίζεται η στρατηγική σημασία της ποιότητας για την ανταγωνιστικότητα κάθε επιχείρησης, οι βασικές αρχές της ΔΟΠ, οι λόγοι υιοθέτησής της και οι οργανωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την επιτυχή εφαρμογή της ΔΟΠ σε συνδυασμό με τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Στη συνέχεια εξετάζεται η φύση, οι ιδιαιτερότητες και ο ρόλος της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει μία επιχείρηση, καθώς και το ρόλο και τη σημασία της ποιότητας ειδών που προμηθεύεται η επιχείρηση από τρίτους. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος εφαρμογής της ΔΟΠ, ως ένα σύνολο από γενικές σε εφαρμογή προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και «οι τεχνικές» που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την ανάπτυξη και εφαρμογή της ΔΟΠ. Τέλος εξετάζεται σχεση της ΔΟΠ με την λιτή διαχείριση.
Σκοπός του μαθήματος:
Στο τέλος του προπτυχιακού επιπέδου διδασκαλίας ο/η φοιτητης/τρια θα μπορεί :
» να προτείνει τρόπους εφαρμογής ΔΟΠ σε μια σύγχρονη επιχείρηση,
» να αναγνωριζει την διαφορά μεταξυ “ελέγχου ποιοτητας” και “διοίκησης ολικής ποιότητας”,
» να αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία του ανθρωπίνου παράγοντα στην επιτυχή εφαρμογή της ΔΟΠ σε επιχειρήσεις,
» να αναγνωρίζει την ενδυνάμωση της ΔΟΠ μέσω της λιτής διαχείρισης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία μίας νέας επιχειρησιακής νοοτροπίας που προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στους πελάτες, τους εργαζόμενους, τη διοίκηση, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο στη δραστηριότητα της επιχείρησης.
Θεωρία Αποθεμάτων
Εξάμηνο: 8
Eclass:
Είσοδος
Περιγραφή μαθήματος:
Το μάθημα αφορά στην διαχείριση Logistics και την Στρατηγική στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το πρώτο μέρος τοποθετεί τα Logistics με βάση το τι είναι, τη συνεισφορά τους στην ανταγωνιστική στρατηγική (βάζοντας πρώτο τον τελικό πελάτη) και στη δημιουργία αξίας. Το δεύτερο μέρος εστιάζεται στην χρησιμοποίηση των λειτουργιών των Logistics μέσα στο συνολικό πλαίσιο της ανταπόκρισης προς τις ανάγκες του τελικού πελάτη και τους στόχους για την απόδοση. Το τρίτο μέρος αναπτύσσει το θέμα της συνεργασίας σε όλη την έκταση του δικτύου εφοδιασμού. Το τέταρτο μέρος συνδυάζει όλες τις πιο σύγχρονες πτυχές της σκέψης γύρω από τα Logistics, διαμορφώνοντας την μελλοντική πρόκληση (τον μελλοντικό στόχο).
Σκοπός του μαθήματος:
Στο τέλος του προπτυχιακού επιπέδου διδασκαλίας ο/η φοιτητης/τρια θα μπορεί :
» να δημιουργήσει ενθουσιασμό στους φοιτητές με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα από τα Logistics και την πρόκληση των Logistics αύριο,
» να εξηγήσει πώς τα Logistics συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της κεντρικής επιχείρησης ειδικότερα και της αλυσίδας εφοδιασμού γενικότερα,
» να δημιουργήσει σαφήνεια ως προς τους όρους των Logistics. Εδώ ο στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι υπάρχουν σαφείς ορισμοί για τους όρους των Logistics, όπως το μάνατζμεντ των Logistics και της αλυσίδας εφοδιασμού,
» να αναπτύξει την έννοια ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να επιλέξουν να ανταγωνιστούν με βάση διαφορετικά ανταγωνιστικά κριτήρια.
Ολοκληρωμένα Συστήματα Βιομηχανικής Πληροφορικής
Εξάμηνο: 9
Eclass:
Είσοδος
Περιγραφή μαθήματος:
Το μάθημα αφορά στην διδασκαλία κυρίως μέσω εργαστηριων. Στην θεωρία περιγράφονται οι φάσεις εφαρμογής Βιομηχανικής Πληροφορικής, κυρίως για την Παραγωγή. Παρουσιάζονται παραδείγματα διαφόρων εργαλείων και λογισμικών της Βιομηχανικής Πληροφορικής. Το μάθημα του εργαστηρίου αποτελείται από δύο βασικά πακέτα λογισμικού. Το πρώτο είναι το πακέτο ψηφιακής προσομοίωσης Plant Simulation Tecnomatix Siemens και το δεύτερο είναι το πακέτο Προγραμματισμός Παραγωγής και Εφοδιαστικών Αλυσίδων (APS) Orion-PI Axxom. Θα γίνει η εκμάθηση των δύο πακέτων, μέσω παραδειγμάτων στην αίθουσα. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση και επεξεργασία παραδειγμάτων και αποτελεσμάτων.
Σκοπός του μαθήματος:
Μέσω των εργαστηριακών ασκήσεων εντός και εκτός της αίθουσας θα επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Κατανόηση συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων,
2. Σχεδιασμός γραμμών παραγωγής και συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων,
3. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας,
4. Κατανόηση συστημάτων Simulation και ERP,
5. Κατανόηση εργαλείων πληροφορικής για βελτιστοποίηση (δυναμικός προγραμματισμός),
6. Κατανόηση σύγχρονων αλγορίθμων βελτιστοποίησης προγραμματισμού εργασιών και εύρεση βέλτιστης διαδρομής.